Tuesday, November 12, 2013

Kuidas akrüülvärvidega maalida riidevolte

akrüülmaal, acrylic painting, fine art, cloth folds, riide kanga voldid, Keiu Kuresaar
Akrüülmaal "Maal maalil koos kangaga" 60 x 42 cm, Keiu Kuresaar

Ütlen ausalt. Ma olin ise sellega hädas. Esiteks olen ma üldse kehv detailide nikerdaja. Ma pigem armastan neist mööda vaadata. Aga tundub, et kui soovid end kunstnikuks nimetada, siis riidevoltidest mööda vaadata lõplikult ei õnnestu.
Ja kui oli selgunud valge kanga maalimise raskus, siis ei jäänud muud üle kui see raskus ületada.

Tegin selleks mõningast uurimistööd internetis, aga ega ma sealt ei leidnud mind huvitavaid vastuseid. Leidsin küll mõned postitused kangavoltide maalimisest, aga mitte akrüülvärvidega ja mitte valge kanga maalimisest. Küll aga sain jälle paremini aru värvi temperatuuri olulisusest ja selle nipi kasutamisest oma pildi mitmedimensionaalsuse lisamisel.

Akrüülvärvidega maalimisel on tänu nende kiirele kuivamisele tunduvalt raskem teha toonide üleminekuid kui seda on õlivärvidega maalimisel.

Mul ei ole käesoleva teema kohta postitada kahjuks fotosid maalimise protsessist, aga panen kirja mõned märkused, mis endale tunduvad olulised valgete kangavoltide maalimisel.

1. Tee võimalikult täpne alusjoonistus, algajal on väga raske selle teema juures interpreteerida ja sageli mõjub see ebaloomulikuna.

2. Pea meeles, et kangas on täpselt samasugune geomeetriline objekt, nagu iga teine (olgu see vaas, õun, kann vms) ainult pisut ebaregulaarsem ja rohkemate servade ja üleminekutega.

3. Järelikult pead oskama teha toonide üleminekuid ehk varjutamisi.

4. Selleks sobib akrüülide puhul kaks tehnikat - õpi tegema tooni üleminekuid ehk varjutamisi kuiva pintsli tehnikas (pintslil on ülivähe värvi, mis tuleb sisuliselt hõõrudes kanda lõuendile või paberile) ja teiseks laseerides, st. õhukese vesise värviga tooni andes.

5. Voldi kõrgem osa tee soojema temperatuuriga tooniga, madal osa tee külmema temperatuuriga.
Värvi temperatuuri rusikareegel on see, et kui ta sisaldab punast, siis ta on soojem ja kui ta sisaldab sinist, siis külmem. Valge lisamine teeb värvi tuhmimaks ja külmemaks.

6. Pane hoolega tähele, kus kangas kooldub või murdub, kus on vari teravam, kus vari tumedam või heledam.

Anna kommentaarides teada, kas see artikkel oli Sulle abiks.


No comments:

Post a Comment